Cheeseburger

14:31:27 Goedemiddag

Opdracht

Als verkoper van de Nederlandse kaas, lijkt het ons verstandig, dat je eerst de Europese markt gaat verkennen. Dat is dichtbij. En we kunnen onze kaas makkelijk naar de Europese landen versturen. Als we kaas verkopen, krijgen we daar geld voor terug. Het voordeel van Europa is, dat in veel landen met hetzelfde geld wordt betaald als in Nederland. Toch hebben niet alle Europese landen hetzelfde geld als Nederland.

Opdracht 1

Als afzetgebied voor onze kaas wordt als eerste gedacht aan alle landen van de Europese Unie. Dit zijn 28 landen. Als we de kaas verkopen aan een land als België, krijgen we daar euro’s voor terug. Dat is makkelijk, want dan hoeven we het geld niet om te wisselen. Maar als we onze kaas aan Engeland verkopen, krijgen we daar geen euro’s voor, maar Engelse Ponden. Aan welke landen binnen de Europese Unie moeten we onze kaas verkopen als we per se euro’s willen ontvangen? En in welke landen wordt met een andere munteenheid betaald?

Opdracht 2

In Engeland wordt betaald met de Engelse Pond. Een Engelse Pond is niet evenveel waard als een Euro. Als we dus onze kaas aan de landen verkopen, waar niet met de euro betaald wordt, moeten we een andere prijs vragen, die luidt in de valuta van dat land. Een kilo kaas kost in Nederland € 5,00. Hoeveel is dat omgerekend in de valuta van de Europese landen waar niet in Euro’s wordt betaald?

Opdracht 3

Wij Nederlanders zijn ook de beroerdste niet. Sommige landen zijn eenmaal rijker dan andere landen. En in sommige landen kost nu eenmaal alles wat minder dan in andere landen. Met al die verschillende muntjes is het moeilijk om te bepalen welke landen nu goedkoop en duur zijn. Om daar achter te komen, moet je één product vergelijken. Je neemt de prijs van dat product, rekent het middels de wisselkoers om naar een andere valuta. En je kunt prijzen vergelijken. Een product dat overal ter wereld wordt verkocht is de Big Mac. Zoek aan de hand van de Big Mac-index uit, welke Europese landen duur zijn en welke landen minder duur zijn!

Opdracht 4

Je eerste klus als verkoper van de Nederlandse kaas is X-burger in Spanje. X-burger is een nieuw fastfoodrestaurant, waar onder andere de cheeseburger wordt verkocht, maar ook andere burgers met kaas. Op dit moment wordt nog Spaanse kaas gebruikt, maar de eigenaar heeft wel oren naar de Nederlandse kaas. Voordat je een gesprek met deze verkoper in Madrid hebt, zul je er zelf voor moeten zorgen dat je in Madrid komt en daar ook een paar nachten kunt blijven overnachten. Madrid is niet zo goed te doen met de fiets. En als je gaat slapen onder een Madrileense brug, zul je ook niet met open armen ontvangen worden, omdat je dan vanzelf gaan stinken. Je zult dus al in Nederland een reis en verblijf moeten boeken. Zoek uit hoe en met wie je naar Madrid gaat en wat de kosten zijn. Vergelijk daarvoor enkele trips met elkaar!

Opdracht 5

Na een goed gesprek met X-burger, wordt besloten dat je Nederlandse kaas aan X-burger mag leveren. Er liggen twee contracten die je allebei moet tekenen. X-burger is heel erg blij met de deal en heeft een aantal flesjes Spaanse wijn geregeld. Bij het overhandigen van deze flesjes vraagt de directeur van X-burger tussen neus en lippen door, of je deze wijn wel mag invoeren in Nederland. Ook wil de directeur van X-burger weten, of het makkelijk is om de Nederlandse kaas in Spanje in te voeren.